21 Απρ 2012

Από 123 χρόνια φυλακή ο καθένας!

ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΠΕΣΕ ΒΑΡΥΣ Ο ΠΕΛΕΚΥΣ

Oι τέσσερεις της Helios που αθωώθηκαν στην Κύπρο, λόγω της ανικανότητας του Γενικού Εισαγγελέα να πείσει το δικαστήριο,  κρίθηκαν ένοχοι από την ελληνική δικαιοσύνη για ενσυνείδητη ή ασυνείδητη αμέλεια που προκάλεσε την αεροπορική τραγωδία.


Το καλοκαίρι που έρχεται κλείνουν επτά χρόνια από την μαύρη εκείνη ημέρα, που 121 αθώοι άνθρωποι, οι περισσότεροι από τους οποίους ξεκινούσαν μαζί με τις οικογένειες τους για να πάνε να περάσουν ξέγνοιαστες διακοπές, σκοτώθηκαν στην πλαγιά του Γραμματικού στην Αττική. Πριν από μερικούς μήνες το κυπριακό κακουργοδικείο αθώωσε τους πέντε κατηγορούμενους που δικάζε για πολύ καιρό, διότι έκρινε το κατηγορητήριο ως ατεκμηρίωτο. Απόφαση που επιφορτίζει με βαρύτατες ευθύνες τον Γενικό Εισαγγελέα της Κύπριακής Δημοκρατίας, ως μη ικανό να τεκμηριώσει το κατηγορητήριο για ένα τόσο φοβερό συμβάν που συγκλόνισε και μαυροφόρεσε την Κύπρο. Ο Γενικός Εισαγγελέας πάντως καταχώρησε έφεση που αναμένεται να εκδικαστεί στους στις αρχές Μαΐου 2012.

Την Παρασκευή 20 Απριλίου 2012 ένα ελληνικό δικαστήριο εξέδωσε μια εντελώς διαφορετική απόφαση, βασισμένο προφανώς πάνω σε μια υπόθεση που είχε τεκμηριωθεί από τους Ελλαδίτες εισαγγελείς πολύ καλύτερα από ότι ο Κύπριος Γενικός Εισαγγελέας τεκμηρίωσε το κυπριακό κατηγορητήριο.

Οι τέσσερεις κατηγορούμενοι που δικάζονταν για την αεροπορική τραγωδία της "HELIOS", που συνέβη στις 14 Αυγούστου του 2005, καταδικάστηκαν σε 123 χρόνια φυλάκιση ο καθένας!

Η απόφαση εκδόθηκε ερήμην τους. Ίσως γιατί γνώριζαν ότι θα καταδικάζονταν, δεν πήγαν στο δικαστήριο. Σύμφωνα με πληροφορίες μας οι τρεις βρίσκονται στην Κύπρο και ο τέταρτος στο Ηνωμένο Βασίλειο. Πρόκειται για τους Δημήτρη Πανταζή διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Γιώργο Κικκίδη διευθυντή Πτητικών Επιχειρήσεων, Γιάνκο Στοϊμένοφ αρχιπιλότο και τον μηχανικό 'Αλαν Ίργουϊν.

Οι τρεις πρώτοι ομόφωνα κρίθηκαν ένοχοι για ανθρωποκτονία από ενσυνείδητη αμέλεια, ενώ ο μηχανικός, επίσης ομόφωνα, για ανθρωποκτονία από ασυνείδητη αμέλεια.
Η υπεράσπιση ζήτησε από το δικαστήριο να αναγνωρίσει ως ελαφρυντικά τον πρότερο έντιμο βίο των κατηγορουμένων καθώς και την καλή συμπεριφορά τους μετά το δυστύχημα, όμως το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα.
Συνολικά το δικαστήριο, στον καθένα, επέβαλε ποινή φυλάκισης 123 ετών, με ποινή βάσης τα 3 έτη, για το πρώτο θύμα, και επιπλέον 1 έτος για κάθε ανθρώπινη ζωή που χάθηκε στην αεροπορική τραγωδία. Από όλα αυτά τα χρόνια της ποινής, ο καθένας από αυτούς θα εκτίσει 10 χρόνια στη φυλακή.

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα τα τρία στελέχη της εταιρείας «αφενός παρέλειψαν, αν και όφειλαν, να αναθέσουν την πτήση σε χειριστές κατάλληλους και ικανούς και αφετέρου να απαγορεύσουν στους δύο πιλότους της μοιραίας πτήσης να την πραγματοποιήσουν».

Οι δικαστές του Συμβουλίου που εξέδωσαν το βούλευμα, από την μελέτη της ογκώδους δικογραφίας, δέχθηκαν ότι οι δύο κυβερνήτες του αεροσκάφους, που χάθηκαν με τους επιβαίνοντες όταν αυτό κατέπεσε, δεν έπρεπε να είχαν επιλεγεί από τους αρμόδιους της εταιρείας, καθώς ο κυβερνήτης «εμφάνιζε προβλήματα συμπεριφοράς, συντονισμού και συνεργασίας με τα υπόλοιπα μέλη του πληρώματος», ο δε συγκυβερνήτης «εμφάνιζε αδυναμία στην εκτέλεση διαδικασιών τις οποίες εκτελούσε βιαστικά και χωρίς να τηρεί τα προβλεπόμενα».

Ο καταδικασθείς μηχανικός, σύμφωνα με το κατηγορητήριο σε βάρος του, την επίμαχη μέρα, πριν την πτήση, διενήργησε μη προγραμματισμένο έλεγχο στο πλαίσιο του οποίου «αφού επιχείρησε να πραγματοποιήσει έλεγχο διαρροής πίεσης θαλάμου, μετακινώντας τον επιλογέα τρόπου συμπίεσης από την θέση "auto" στην "manual" , δεν τον επανέφερε όταν ολοκλήρωσε την διαδικασία, όπως θα έπρεπε, από την χειροκίνητη λειτουργία στην αυτόματη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου